- 1 kg brasna
- 500g mlevenog mesa
- 1 ili 2 kasicice crvenog luka
- 1 kašika sitnog bibera
- 2 kašicice soli
- 8 kašicica vode
- 6 kašika maslinovog ulja
- 4 jaja
- 1 šolja mleka
- 1 kašika brašna
Priprema
- 1.Krompir oguliti, narezati na kriskice debljine 2-3mm u jednu posudu. Dodati 2 kasike ulja i kasiku soli, te sve dobro izmjesati.
- 2.Na ovom mjestu se vec moze upaliti pecnica da se ugrije na 225°C.
- 3.U drugu posudu pomijesati mljeveno meso sa kasikom bibera, kasiku soli i sitno sjeckanim lukom. Sve promjesati, pa dodati 4 kasike ulja i 8 kasika vode. Opet dobro izmjesati.
- 4.I konacno zadnja posuda – zamutiti 4 jajeta, uliti casu mlijeka i kasiku brasna, te sve dobro izmutiti – najbolje mikserom.
- 5.OK, sad ide najzabavniji dio! :)
Vatrostalnu posudu dimenzije ca. 35×25cm podmazati margarinom ili maslinovim uljem, te poplocati dno i stranice posude kriskicama krompira.
Sada dolazi red mesa, pa red krompira, pa opet red mesa, pa red krompira.
Preko ove “konstrukcije” preliti umucenu smjesu sa jajima. - 6.Za one kojima nista nije mrsko :) ili su vizuelni tipovi: narezati listice margarina ili putera i poredati ih na vrh musake. Ostali mogu sve (ne cijelu kuhinju) isprskati maslinovim uljem :)
- 7.Musaku peci 40ak minuta na 225°C dok fino ne porumeni, zacvrci i zamirise, odnosno dok “pocne praviti baloncice” :) na povrsini.
- 1.
Friday, January 4, 2019
MUSAKA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment